Teherautó bérlés Budapest, kárpit tisztítás

kisteherautó bérlés

Hogyan távolítsa el a füstszagot és más szagokat a kárpitokból?

2020. október 14. 12:02 - Englishonlinemarketing

Minden lakásban, ahol emberek élnek, előfordulnak bizonyos szagok. Hol kellemes, hol kellemetlen, és vannak bizony kifejezetten rossz szagok is. Például füstszag – ami lehet pár elszívott cigaretta, vagy egy odaégett ebéd következménye is… Mit lehet ezzel tennihogy zajlik a füstszag eltávolítása?

Hogyan szívják meg magukat kellemetlen szagokkal a kárpitok?

Az olajban kisütött ételek például ínycsiklandóak frissen, de bizony az utánuk hátramaradó szag már kevésbé az. Különösen, ha nem is először használjuk azt az olajat. Még rosszabb a helyzet, ha eközben oda is égetünk valamit…

A leégett olaj hatalmas füstöt tud okozni, és úgy tűnik, sosem tudjuk kiszellőztetni. Már a levegőből is nehéz eltávolítani, ha pedig a kárpitjaink, függönyeink is beitták, akkor garantáltan jó sokáig szagolgathatjuk még a rossz emléket a lakásban. De még ha nem is égetünk oda semmit, akkor sem kerülnek el a rossz szagok: egy vajban sült garnélarák például igencsak ínyencfalat, a szag, amit főzés közben generál sokkal kevésbé az. Vagy a pacalpörkölt nagyon finom, de főzés közben igen brutális a szaga. Még nyitott ablak mellett is átjárja a bútorkárpitot. És ezt csak akkor vesszük észre, amikor jóízűen elfogyasztottuk a vacsorát, és ledőlnénk picit a kanapéra.

De egyéb balesetek is előfordulhatnak a konyhában, gondoljunk csak egy kiborult kovászos uborkára, vagy netán egy tévénézős este során a kanapénkra borult sörre, tejre. Ezek fel sem tűnnek azonnal, de az idő múlásával egyre orrfacsaróbb lesz a szaguk, és eltávolítani őket bizony nem könnyű.

Melyek a legnehezebben eltávolítható szagok?

Ha valaki a lakásban dohányzott, akár csak egyetlen szál cigarettát is, azt bárki rögtön kiszúrja, különösen egy nemdohányos. Ez az emberekre nézve súlyosan egészségtelen, de a tárgyaink is megsínylik, sőt, rosszabb: konzerválják.

A cigaretta füstjének szaga, jobban mondva a benne lévő nikotin eltávolítása a bútorokból lehetetlen, hiába minden házi praktika. De még a profik sem tudják, még én sem… A szaga és a színe is velünk marad.

A nikotinnal átjárt kárpitos bútor tökéletes tisztítása lehetetlen. Ugyanis a nikotin mindent átjár, nem csak a kárpitot, hanem az alatta lévő szivacsot is, de még a kanapé fa elemeit is. Hiába tisztítom ki a 2-3 mm vastag bútor szövetet, a 20-30 cm-es szivacsot nem lehet teljes vastagságában átmosni, mert nem lehet tökéletesen kiszívatni belőle a vizet, és emiatt berohadhat, bebüdösödhet. A fa elemeket meg végképp nem lehet átmosni. Ezért erősen nikotinos lakásban lévő kárpitos bútor tisztítása erősen ellenjavallt. Használtan megvenni meg egyenesen TILOS, ugyanis menthetetlen.

Hasonlóan nehéznek ígérkezik egy dohosabb környezet. A dohos szag ugyanúgy átjárja a kanapét, mint a nikotin. De jó hír, hogy ez nem végleges állapot, helyre lehet hozni. Csak nem tisztítás útján. Úgy lehet megszüntetni a dohos szagot, hogy be kell tenni a kanapét egy olyan helységbe, ahol már tiszta a levegő, és ott ki fog szellőzni. Fel lehet gyorsítani a folyamatot úgy, hogy be kell tenni a szobába egy elektromos illatosítót, ami pár percenként “prüsszent” egyet, és 2-3 hét alatt a finom illat át fogja járni a kanapét, és “kiszorítja” onnan a dohos szagot.

A másik nehéz eset egy kanapéra szoktatott kutya. Akármennyire is tiszta a házi kedvencünk, van egy jellegzetes szaga a kutyáknak, amit egy a lakásunkba érkező vendég azonnal észrevesz. Minél nagyobb az eb, annál erősebb a szaga. Ezt csak egy alapos, fertőtlenítős tisztítással lehet megszüntetni, amit rendszeresen meg kell ismételni.

Mennyi ideig maradnak velünk a kellemetlen szagok?

 

Ez igazából attól függ mennyire itta bele magát mélyen a kárpitba. Minél hosszabb ideig tart egy kellemetlen szag behatása, annál mélyebbre hatol. Az egyszerű olaj, égett szag még a “könnyebbik eset”, mert az max. a főzés, sütés idejéig tart.

Nagyon alapos és hosszú szellőztetéssel a levegőből meg tudunk szabadulni tőle viszonylag gyorsan, ám ruháink, kárpitjaink még napok után is hordozhatják. Sőt, ha esetleg nincs lehetőségünk kiszellőztetni (hiszen egy sarokgarnitúra kárpitja bizony nem szellőztethető úgy, mint például egy függöny, vagy egy a szövetkabát, amit kiakasztunk egy fogason az erkélyre), akkor még jó sokáig mesél még arról, mit is főzött. “Tudom mit ettél tavaly nyáron” 

Az “élőflórás” dolgok pedig még ennél is rosszabbak, hiszen a baleset mellékhatásai nemhogy enyhülnének, hanem még rosszabbak lesznek. Akinek bevásárlás közben borult már ki tej az autójában, valószínűleg tudja, miről beszélek… A szerves anyagok bomlásakor elég kellemetlen szagok tudnak keletkezni. A lebontó baktériumok az anyagcseréjük közben igen büdös felhőket eregetnek. És bizony ha a kanapéra vagy más kárpitra kiborul olyan szerves anyag, amit baktériumok bontanak le, azt Ön nem nagyon fogja tudni tökéletesen eltávolítani, mert a szennyeződés lejjebb húzódik a szivacsba, és ott nyugodtan rendezhetnek vacsoracsatát a baktériumok.

A cigaretta, doh, és egyéb hasonló jellegű szagokról pedig mindenki tudja, hogy nem múlik el, még hónapok-évek után is érezhetően árulkodik a lakás állapotáról.

Ha egy olyan dologról van szó, ami nem csupán szag, hanem szennyeződéssel is jár – például egy kutyus uralja rendszeresen a kanapét – akkor a szag konzerválódik, mert folyamatosan kapja az utánpótlást. Az emberekhez hasonlóan az állatok bőre és bundája is zsíros valamennyire, ez pedig úgy viselkedik a kanapén, mintha “eltennénk későbbre” a szagot.

Füstszag eltávolítása? A kézenfekvő megoldás nem mindig segít!

 

Mi szokott lenni a gyors megoldás, ha valami kellemetlen szaggal találkozunk?

  • A legelső, legfontosabb feladatunk a szag forrásának megszüntetése.
  • Szellőztetés– ez csak akkor ér valamit, ha maga a szag forrása már nincs a lakásban, és azt nem itták be sem a függönyök, sem a bútorok. Bizonyos helyzetekben – például télen, amikor fogvacogtató hideg van odakint – egyszerűen lehetetlen olyan hosszú időre nyitva hagyni az ablakokat, hogy a szagok valóban eltűnhessenek a lakásból.
  • Körömkefe– fontos a szag forrásának eltüntetése, de a körömkefe jobb esetben csak szétkeni és beledörzsöli a foltot a kárpitba. Rosszabb esetben kikoptatja, kibolyhosítja a textilt, így az a folt, ami eddig csak közelről volt látható, most már messziről felhívja magára a figyelmet.
  • Illatosítók, légfrissítők, vagy rosszabb esetben parfüm:Ha elnyomjuk a szagot valami mással, az egy enyhébb, kellemetlen szagnál működhet, de az olaj- vagy füstszag esetén olyan erősnek kell lennie a másik illatnak, hogy alighanem attól kezd majd fuldokolni mindenki. Sőt, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a kétféle szag keveredik, és még rosszabb elegyet képez.

Ha a szellőztetés nem vált be…hogyan lehetséges mégis a füstszag eltávolítása?

 

„Google a barátunk”, gondoljuk, ha megcsapja az orrunkat a lakásban valamilyen kellemetlen szag. Jelen esetben viszont legalább annyira ellenség is a félinformációval, és megoldással, amik az esetek többségében sajnos nem működnek.

Füstszag eltávolítása? Nézzük, mit szoktak ajánlani a „hozzáértők”

  • Szagok semlegesítése kávézaccal
    „Egy kiszuperált harisnyanadrágba tegyünk kiszáradt kávézaccot, ez sokat segíthet a füstszag semlegesítésében is. Viszont ha nem csak semlegesíteni, hanem elfedni is szeretnénk a nem kívánt szagot, akkor mindezt frissen őrölt kávéval csináljuk meg.” Ez a tipp nem részletezi, hova tegyük a kávézaccot: a kanapé közepére? Szélére? Mellé lógatva? Bár kisebb, zárt terekben a kávé valóban jó szagtalanításra (például a hűtőben), egy kanapé esetében nem igazán hatékony, és a szag okát, a szennyeződéseket sem fogja megszüntetni.
  • Nedves szivacs
    Nem, nem dörzsölni kell vele ezúttal: ez a tipp is azt ígéri, hogy a kellemetlen szagot a sűrűn cserélt nedves szivacs magába zárja. A valóságban ez nem igazán működik, de egy próbát megérhet, hiszen legalább nem ront tovább a helyzeten.
  • Szódabikarbóna
    Az örök klasszikus! Elméletileg ezt is lehet kárpitok tisztítására használni, ha bedörzsöli a foltba, vagy kihelyezi a lakás különböző pontjaira. Itt is azt tudom mondani, mint a fentieknél: ha csak kis pohárban tesz ide-oda, nagy kárt nem okozhat vele, de a szövetbe semmiféleképpen ne dörzsölje be, mert menthetetlen lesz a helyzet!
  • Macskaalom
    A macskaalom remekül zárja magába a szagokat, és ami még jobb, a levegő nedvességét is képes szabályozni. Szintén olyan tipp, ami működhet, ha már csak a szagok okoznak gondot, és ha nem dörzsöli a foltba – viszont ehhez is meg kell szüntetni az eredeti okot, ha tartós eredményt akar elérni.

  • A só inkább a kellemetlen szagok megelőzésében tud segíteni, ugyanis megakadályozza a füst képződést főzés közben. Ha kifut a tej, vagy kilöttyen az olaj, gyorsan szórja fel sóval az érintett területet, így megakadályozza a füst és így a szag képződését is.

Mit NE tegyen, ha szagtalanítani akarja a kárpitot – de meg akarja tartani a kanapét?

 

  • Elsőre jó ötletnek tűnhet, ha néhány csepp illóolajat cseppent a kárpitra. A probléma azonban már a nevében is ott van: olaj! Ezzel a megoldással a kárpit nem csak kellemetlen szagú lesz, de csúnya, foltos is, és nem biztos, hogy ezt el lehet majd távolítani.
  • Sokan ajánlják az ecetes szagtalanítást, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy soha, soha ne vigyen ecetet a kárpit közelébe! Lehet, hogy az ecet szúrós szaga elnyomja az eredeti aromát, de a lakás illata nem lesz tőle kellemesebb, plusz a kanapé kárpitját is kimarhatja, ezért jó eséllyel csak még nagyobb foltot okozunk a szöveten.
  • Az erős, körömkefés dörzsölés esetén dicséretes, hogy a szag okát, a foltot akarja megszüntetni, de ezzel is csak ront a helyzeten, hiszen a kefe koptatja a textilt, a folt ezáltal csak még látványosabb lesz.

Ahogy ebből a tiltólistából is látszik, nem érdemes a saját bőrén, pontosabban kanapéján kísérleteznie.

Ha nem akarja kidobni a kanapét, hívjon inkább szakértőt, aki tudja is mit csinál.Szinte biztos, hogy meg tudom menteni az ülőgarnitúrát– és kevesebbe fog kerülni, mintha újat venne!

Gyakran Ismételt Kérdések

Mitől keletkezhet füstszag a lakásban?

A füstszag vagy ételszag oka lehet egy pár, elszívott cigaretta, odaégett pirítós, a vasárnapi rántott hús, vagy akár egy ínycsiklandó grillvacsora után is. Az élvezet gyorsan elillan, de a szag tartós marad!

Mennyi ideig maradnak meg a kellemetlen szagok?

Ez attól függ, hogy milyen jellegű a szag, és hogy meg tudjuk-e szüntetni a forrását – van, amihez elég egyetlen szellőztetés, míg mások évekig is megmaradhatnak, mint pl. a nikotin.

Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan megválni a füstszagtól?

A leggyorsabb és legkézenfekvőbb még mindig a forrás megszüntetése, és a gyors szellőztetés, kereszthuzat és persze a szakértő, aki kitisztítja a kárpitokat, hogy ne ontsák magukból tovább a szagot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teherautoberlesbp.blog.hu/api/trackback/id/tr9916238874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

ielts vizsgafeltészítő tanfolyam Budapest ielts exam preparation Budapest, Hungary autóüveg fóliázás üzemorvos szőnyegtisztítás egyedi szőnyegtisztítás szőnyegtisztítás Budapest